Dag minus 3 - Søndag den 22. juni 2003

Der er det samme hver gang. Man bliver altid færdig i allersidste øjeblik – eller lidt senere.


Man tror aldrig, at man når det, men sådan skal det åbenbart være.

Det var denne dag, hvor Frans skulle ankomme til Danmark. Jeg skulle hente ham i lufthavnen i Billund kl. 16.10. Og heldigvis var han der. Han var i et vældigt humør. Sammen med sin kone har han de sidste godt 14 dage været rundt i Tjekkiet og Ungarn, og her til slut havde de opholdt sig en lille uges tid i London, hvor deres yngste søn arbejder.

Men nu var konen taget tilbage til Syd Afrika, og hermed var Frans klar til at starte på sit usædvanlige cykeleventyr. Og han var ganske tydeligt kommet til Danmark for at opleve noget.

Vi havde en behagelig tur til Ellidshøj, der mildest talt ikke minder meget om Cape Town.

Vi fik først et herligt aftensmåltid og sludrede lidt, inden vi gik en tur i landsbyen. Vi har en kirke, der er omkring 900 år gammel, og så gamle huse findes slet ikke i RSA(Republic of South Africa), så den kunne han godt lide.


Vi så lidt på cykel- og trailerparken og han tog sin medbragte sadel frem. Den er lidt bredere og blødere end den ”hans” cykel er monteret med, og den skal vi have skruet på. Han havde også sine egne pedaler med. Men det bliver i morgen.

Denne første aften gik med at sludre om alt og ingenting. Vi kiggede også lidt på Danmarkskortet. Frans har det på samme måde som mig med kort. Til stor for mange andre kan vi sidde og glo på kort i timevis, og det er let for os at forestille os, hvordan det vil være, når vi kommer til at køre der.

Og bagefter sidder vi så kigger på kortet og forsøger at komme i tanker om, hvordan det var at køre der.

I morgen er jeg desværre arbejdsramt om formiddagen, da en hård og uforstående chef forlanger at, vi holder møde om næste års arbejde. Det havde han altså ikke behøvet at gøre for min skyld.


Om aftenen skal vi til Hadsund, hvor jeg har fået lov at være med i TV-Nords Sct. Hans-aftens program. Jeg har forklaret Frans om denne specielle skik med afbrænding af hekse og fællessang om bålet, og det bliver spændende at se, hvad han siger til det.


Selv om dette var en minusdag ifølge kalenderen, blev det alligevel en plusdag, når man kigger på indholdet.

Holger C. Andersen

Rejsearrangør

Dag minus 2 – mandag den 23. juni

Det blev til endnu en utrolig travl dag. Fra 9 til 14 var jeg til et kursus, hvor jeg mentalt var helt andre steder. Men alligevel gik jo også denne formiddag, så jeg kunne komme hjem og forberede mig til aftenens TV-program.

Det var TV-Nord’s Skt. Hans aftens udsendelse i Hadsund. Edel var desværre blevet syg, så Frans og jeg måtte tage alene derned. Vi var der omkring 18.30, fordi vi skulle snakke om aftenens forløb med produceren. Det regnede, da vi kørte derned, men det blev snart tørvejr igen. Jeg fik hilst på Gorm og blev sat ind i aftenens forløb. Det er umådeligt interessant at få lov til at kigge ind bag kulisserne på sådan en udsendelse. Jeg var ikke spor nervøs, for jeg vidste, at han ikke kunne stille mig et spørgsmål, jeg ikke kunne svare på. Der blev lavet 2 optagelser. Den første var direkte, og den tog kun ganske få minutter. Men det gik vist rimelig godt, og jeg kom hverken til at bøvse eller sige noget fjollet.

En times tid senere blev der lavet endnu en optagelse, der skulle sendes dagen efter kl. 11. Den gik også rigtig

godt. Så kunne vi slappe lidt af. Det kunne TV-folkene også. Regnen havde hængt over Hadsund, og de havde været meget betænkelige.

Men det gik.

Der er ingen tvivl om, at Frans fik en god oplevelse denne aften. Det skal ikke være nogen hemmelighed, at Skt. Hans fejres ganske få steder i Syd Afrika. Hvor må det være underligt at se på aktiviteterne sådan en aften. Men også lidt spændende.

Vi fik lidt at spise – på TV-Nords regning – inden vi kørte hjem igen.

Klokken var henad 10, inden vi kunne sætte os og slappe lidt af.

Det første vi gjorde var at se på en videooptagelse af aftenens program.

Dernæst undersøgte vi, hvordan vejret så ud til at udvikle sig, og det kunne sagtens have været meget værre.


Men det bliver det måske også.

Dag minus 2 – tirsdag den 24. juni.

Nu er det ved at være lige op over. Hovedet begynder at summe med ting, der skal gøres og andre ting, der absolut ikke må glemmes. Og når man har ”ansvaret” for en anden, bliver det ikke nemmere.

Denne morgen ville vi godt have prøvekørt cykler og trailer, men det tillod vejrguderne ikke.

Det regnede helt vildt.

Vi kastede os derfor over alternative planer med numrene A, B og C. En af disse planer gik ud på at hjemsøge Aalborg Storcenter, hvor vi bl. a. fik lynfremkaldt en film. Det var samtidig en test af et nyt kamera, så kom ikke og sig, at jeg ikke er i usædvanlig god tid med planlægningen.

Ud på eftermiddagen stilnede regnen så meget af, at vi kunne få cyklerne ud. Det var ikke så ligetil en sag for Frans at styre køretøjet. Bl. a. skulle han huske at holde sig i den rigtige side af vejen. Og så var der en heftig vind.Men vi fik da kørt en 10-12 km, og så må det række i første omgang. Men vi må tage det helt roligt i starten.

Nu gik det op for mig, at der var en ustabil forbindelse mellem min bærbare og mit digitale kamera. Det voldte faktisk store problemer. Og jeg er stadig i tvivl om, hvorvidt jeg kan få fat på billederne.

Derfor må jeg opforedre de mennesker jeg  møder på min vej, og som har et digitalt kamera, om at sende deres billeder til Klaus på kfr@mail1.stofanet.dk

Det er for sent at gøre noget ved problemet nu. Jeg kan kun krydse fingre. Men skulle der være dagbogssider, hvor der kun findes det levende ord, så har man altså her forklaringen.


Men det kan man måske også klare sig med her i Grundtvigs eget land.

Resten af dagen gik med at spise en hel masse fisk, lægge bagagen op i lange rækker og gå en tur i omvejen.

Der se ud til at det bliver tørvejr og medvind i morgen.

Dag 1. 25. juni Ellidshøj - Gåser ( ikke Ulsted )

I dag 55 km. Totalt 55 km.

Kørt for sjov: 18 km

Så er vi i gang. Vi var ualmindelig nervøse, da vi skulle starte fra Ellidshøj kl. 10. Vi fik selskab af nogle venner ved afgangen, og også nogle repræsentanter for Kræftens Bekæmpelse var mødt op.

Det var vi rigtig glade for. Der var måske ikke sort af mennesker, men vi var da nogle stykker.

Fotografen fra Aalborg Stiftstidende, som var blevet os lovet, glimrede med sit fravær.

Lars fra teamlars.dk var også med, og ham fik Frans og jeg lejlighed til at hygge os med resten af dagen, da han fulgte med helt til Gåser.

Vi havde mest medvind, og selv om regnen truede, blev det ikke til noget. Frans kæmpede med sit køretøj, men det gik planmæssigt. Hans største problem er, at han aldrig har siddet på en racercykel før, og så er han altså ikke meget for at køre i højre side.

Men det blev også klaret. Vi holdt en pause i Mou, hvor vi delte 3 sodavand og 2 madpakker som en jeg godt kan lide, havde lavet. Derpå kørte vi til færgen og vi blev slet ikke søsyge på den ca. 4 minutter lange overfart fra Egense. Fra Hals skulle vi 7-8 km ud til Gåser, hvor vi på Sønderskovvej 192 fandt vores primitive campingplads. Manden i huset tog venligt imod os og viste os tilrette.

Frans og jeg slog vore telte op, og det viste sig, at Frans aldrig har prøvet at sove i et telt før. men så er det jo prøvet.

Vejret var nu rigtig dejlig og de 16 grader var rimelige. Vi smed trailerne fra os for at vende tilbage til Hals. Her vil vi kigge lidt på byen, der er rigtig hyggeligt. Vi vil se på folkelivet, og til Frans' store glæde er der gademarked her. Det er sådan noget, han rigtig kan lide.

Vi slutter vel så dagen med at tage næring til os et eller andet sted.

Lars kommer måske og kører med i morgen også, og kan man lide vores selskab er det noget vi sætter pris på, at man gør.

Men det går ikke stærkt.

Første dag gik rigtig godt. Vi var "tense", som Frans siger, men vi kom igennem uden uheld, og det var næsten det vigtigste denne dag.

Og nu har vi allerede smidt de første penge ned i bunden af den sæk, som vi forhåbentlig kan fylde til de kræftsyge børn.

Vi ses lige pludselig.

Holger C. Andersen

Turistguide

 

Dag 2. 26. juni 2003

Gåser (ikke Ulsted ) - Sæby

Distance 60 km. Total: 115 km.

Der var godt nok gang i den denne dag. Det var første gang nogensinde, at Frans sov i et telt. Han kæmpede lidt med puder og sovepose, man han fik vist en god nats søvn.

Vi fik herlig morgenmad, inden vi tog afsked med Jørn og Jennifer. Det var et hyggeligt sted at bo. Stille og roligt.

Der var det mest fantastiske vejr denne morgen. Et vejr som heldigvis skulle blive vores følgesvend resten af dagen. Ganske fantastisk. Vi sejlede stille gennem landskabet til Gandrup, Ulsted, Dronninglund og Aså og derfra videre mod Sæby. Vi var ret tidligt i Sæby og brugte tiden til at kigge lidt på denne smukke og meget turistvenlige by. Jeg fik en film fremkaldt og fik indkøbt et par nye solbriller. Vi var også lige indenfor i byens smukke kirke.

Kl. 16.30 var der modtagelse på byens torv, hvor de uhyre aktive medlemmer af lokalforeningen af Kræftens bekæmpelse tog imod. Der var en lille stand med balloner til børn, og der var plakater og info. Både Emmy og Finn Jakobsen fortalte tilhørerne om projektet. Det er helt imponerende, hvad de rare mennesker i Sæby har præsteret. Der skal meget til at imponere

mig, men det er altså sket i dette tilfælde.

Vi tilbragte resten af dagen sammen med Finn og Emmy og nogle af deres rare venner. Vi fik en usædvanlig dejlig dansk middag bestående af flæskesteg og jordbær med fløde. Et herligt måltid.

Senere på aftenen var vi på havnen for at høre flaget blive "spillet" ned af en ung pige på trompet. Vi beundrede også "Fruen fra havet", der står og knejser ved havnen. Det er sjældent man oplever en dansk sommeraften som denne, og det var da en herlig aften at præsentere for en gæst fra udlandet.

Det gik meget bedre for Frans at kontrollere køretøjet denne dag. Han er træt, når der bliver aften, fordi han konstant bliver bombarderet med nye indtryk.

- Vi vil jo alle sammen så gerne vise vores by frem, forklarede Ejvind Knudsen, der er ven af huset.

Og det vil man jo gerne.

Det var igen en fantastisk spændende dag, som vi vil tænke tilbage på med stor glæde.

I morgen går det videre mod Skagen, hvor vi skal spille glade turister.


Dag 3. 27. juni 2003

Sæby til Skagen 65 km

Total 180 km

Vi trænge altså til en god nats søvn. Vi havde haft gang i meget i Sæby, og efter at vi havde sluttet af på havnen, hvor en ung pige spillede flaget ned med sin trompet, sagde vi godnat til statuen ”Fruen fra havet”.

Jeg skulle lige skrive en dagbogsside, og da jeg kom ind på vores værelse sov Frans allerede. Det gjorde jeg også i løbet af kort tid.

Vi vågnede til en vidunderlig solskinsfyldt dag, hvor vi startede med et veldækket morgenbord: Rundstykker, ager, ost, syltetøj m.m. Der manglede i hvert fald ikke noget. Vi startede med at køre ned på torvet, hvor vi holdt en kort pause, inden vi tog afsked med alle vore nye venner. Det var virkelig en oplevelse at være i Sæby. Det glemmer vi ikke lige med det samme.

Første stop blev krudttårnet i Frederikshavn. Vi var inde i tårnet og vi beundrede det smukke bygningsværk.

Videre gik det mod Skagen, hvor Frans fik nogle problemer, når vi skulle overhale de mange cykelturister. Cykelstierne var noget smalle.

Vi spiste vores medbragte frokost lige efter Ålbæk (Tak for det Emmy).

Vi benyttede lejligheden til at kigge indenfor i Antikvitetsforretningen der ligger lige uden for byen.

Så skulle det handle om Råbjerg Mile. Den er bare så imponerende. Vi var der en halv times tid. Lige før Skagen besøgte vi den tilsandede kirke. Jeg ved nu ikke lige, hvor imponerende den er, men den er en symbol på Skagen, så man skal kunne sige, man har være der.

Fra kirken ringede jeg til Evald og Dorthe, der så venligt havde lovet os at huse os, mens vi var i Skagen.

Det gik rimelig godt med at finde derhen, og vi fik lov til at benytte et dejligt kælderværelse.

Vi fik en kop kaffe sammen, inden vi cyklede ud til Grenen. Vejret var stadig fantastisk, og det er altid en oplevelse at stå ved enden af det europæiske kontinent.

Det er lidt forskelligt, hvordan spidsen vender, men denne dag var der en tydelig markering, så Frans kunne få fornøjelsen af at være nået til enden af Danmark. Jeg mindedes den dag, da Frans tog mig til Cape Agulhas, der er Afrikas sydligste punkt, og nu var vi her.

Underligt.

Om aftenen tog vi ind til byen, hvor vi kiggede lidt på, hvad der skete. Vi fik en bid brød, og vi besøgte vores ven Lars på Storm P. Vi var der, før han fik rigtig travlt, så han havde tid til at sludre lidt.

Resten af aftenen tilbragte vi med at kigge på folkelivet på havnen og i de tilstødende gader.

Det var en rigtig dejlig aften.

Dag 4, Skagen til Astrup  55 km
Total 235 km


Vi var heldige igen.

Der var stadig sommer på Skagen, da vi vågnede.

Denne dag kom vi lidt sent af sted

.

Vi fik morgenmad sammen med Evald og Dorthe, og der var rigtig gang i snakken.

Det var hyggeligt.

Jeg benyttede lejligheden til at smutte ned i byen for at indlevere en film til fremkaldelse. Den ville jeg så hente, når vi igen kom forbi.

Vi fik sagt farvel til Evald og Dorthe og endnu engang havde vi haft fornøjelsen af at være sammen med søde og venlige mennesker.

Vi forlod Skagen ad de samme veje, hvor vi kom ind dagen i forvejen.


Disse små cykelstier er voldsomt trafikerede, og det er ikke nemt at passere andre cyklister.

Ved Ålbæk skulle vi mod vest til Tversted, og mens jeg stod og studerede kortet og fandt ud af, at den vej jeg havde valgt var alt for trafikeret, kom en flok cyklister forbi. Det var nogen, der faktisk vidste, hvem vi var, og de viste os nu en alternativ rute, der på små veje tog os til Skiveren og til Tversted Søerne. Det var en fin vej, men desværre udviklede den sig til en grusvej, der dog ikke kostede os punkteringer. Midt inde i skoven skulle vi pludselig vælge om vi ville følge cykelrute 1 eller nr. 3.


Rent tilfældigt valgte jeg nr. 1, der heldig nok viste sig at gå til Tversted.Vi var nu løbet tør for vand, men en jordbærsælgers lille datter
havde noget vand i en spand, så vi blev reddet.
Her 
over middag var det blevet temmelig varmt, så der skulle noget væske til.
Vi 
havde fået lov til at overnatte i Astrup hos Bente og Ole, der er nogle rigtig gode venner, som jeg har kendt i mange, mange år.
Jeg 
ringede til Ole, og vi aftalte, at han skulle møde os i Bindslev.
Pudsigt nok valgte vi at mødes foran bageren. Det er altid et godt sted for cyklister at mødes. Hvordan mon det kan være?
Ole 
kom på sin besynderlige selvkonstruerede liggecykel, og vi fulgtes ad de 10 km der er til deres går lige unde for Astrup.
Der 
er netop indløbet en klage fra Ole. Han mener, at ordet besynderlig rettelig burde være usædvanlig.
Det mener han lyder mere positivt.
Det 
er en fin cykel, Ole.


Nu var vi for alvor kommet på landet. Det passede Frans, der selv er født  på en gård. Vi fik frokost, hvor der også var marinerede sild. Det var første gang han smagte det, og det kunne han godt lide.
Vi sluttede af med kaffe og kage, og det var alt i alt et herligt måltid.
Så var der lidt tid til at slappe lidt af inden aftensmaden.
Herude på landet er der helt, helt stille, og det er meget let at komme
helt ned i tempo og bare nyde tilværelsen.
Det er jo trods alt ferie. I morgen går det videre mod Rødhus, så nu skal det handle om den lidt mere barske vestkyst.
Vi skal jo nok heller ikke regne med at få så fantastisk et vejr hele vejen, men det er da bare om at nyde det så længe, det varer.
Det går rigtig godt med ekspeditionen.

Dag 5 søndag den 29. juni Astrup til Rødhus
73 km Total 308 km
Endnu engang var vi heldige med vejret. Ingen tegn på regn. Og  det havde vi slet intet imod. Ole ville følge efter os det første stykke vej. Vi ramte lige den nordlige del af Hjørring, inden vi igen var ude på landet. Vi lavede hurtigt et stop. Vi mødte tilfældigt Bentes bror, der bor på en gård lige efter Hjørring. Vi blev inviteret ind på en kop kaffe og rundstykker, og vi hørte lidt om hans hobby, der er at finde oldtidsfund. I tidens løb havde han fundet mere end 3500 levn fra fortiden på sine marker. Ganske imponerende.
Videre gik det, efter turens første punktering på mit baghjul, gennem det danske sommerland. Hele tiden med en dejlig medvind.
Vi kørte gennem turistmylderet i Lønstrup til den nedstyrtningstruede Mårup Kirke lige udenfor. Der var fyldt med turister, og stedet er et besøg værd.
Turen gik videre mod Løkken, hvor vi med usvigelig sikkerhed valgte en bagerforretning som mål for den næste pause. Frans kigger med stor interesse på bagværket. Har har tidligere fornøjet sig med en rom kugle, og nu testede han en ”træstamme”. Ikke netop min favorit.
Jeg blev ringet op af min bror Jørgen, der foreslog, at vi skulle mødes i Blokhus. Han var selv på cykel fra Aalborg til Blokhus, så vi blev enige om at mødes i Blokhus Down Town kl. 3.
Vi gik ind for at få en kop kaffe. De troede åbenbart, at vi ville købe butikken; sådan virkede det da, når man studerede priserne.
Jeg mødte et par gamle bekendte i Blokhus, som jeg fik en sludder med.
Egentlig er jeg hele tiden tæt på mit hjem. Jeg er nødt til at ”lege”, at jeg er på langfart.
Fra Blokhus var der ca. 10 km til Rødhus, hvor vi havde fået lov til at slå os ned for en nat hos minde gode kollega Dorte og hendes mand Michael og deres to børn Emil og Mathilde.
Rigtig hyggeligt.
Vi spiste til aften, spillede kroket, og Frans og jeg gik de 2 km til stranden og tilbage igen.
Der er en herlig strand i Rødhus, der også kan prale med et ”blåt” flag, der viser, at det er en flot strand.
Resten af aftenen gik med hyggeligt samvær.
Begge cykler og begge trailere fungerer optimalt.
Mere om det senere.
Det går ufattelig godt.

Dag 6 Rødhus - Thisted 82 km
total 388 km
 
Dorte havde simpelthen valgt at bage boller til os, inden vi tog af sted fra sommerhuset.
Jeg stod ret tidligt op og sad og puslede med mine ting. inden de andre lidt efter lidt vendte tilbage til virkeligheden.
Bollerne var rigtig gode. En herlig optakt på dagen.
Vi lagde fra land i en herlig medvind. Vi kørte langs kysten gennem Fosdalen til Slettestrand, hvor vi svingede fra mod Fjerritslev.
Her købte jeg et par ekstra slanger og en pumpe mere.
Vi var også forbi brugsen, hvor vi købte lidt ind. Inden det gik videre var vi inde på en ydmyg men hyggelig cafeteria, hvor vi delte to kopper kaffe.
Allerede i Vester Thorup syntes vi igen, at vi blev nødt til at tage næring til os.
Herfra ringede jeg også til Anker Jydemand, der er formand for Thy Cykel Motion, og som har inviteret os til at overnatte hos sig.
Vi kørte på en rigtig smuk vej, og vi fandt ud af, hvorfor der er en by, der hedder Bjerget.
Men vi kom da op. I Østerild ramte vi hovedvejen, og den var alt for farlig for Frans.
Jeg fandt naturligvis straks en alternativ rute, der førte os til Hou og Sennels.
Rigtig flot vej.
Nu passerede vi de 80 km, se vi var glade for at komme til Thisted.
Vi bestemte os til først at køre ned til biblioteket for at sende nogle breve.
Da det var klaret gik vi en tur gennem byens udmærkede gågade, hvor vi fandt en død gris.
Den var godt nok på et spid, og man var i færd med at dele stykker af den ud til sultne forbipasserende.
Den var næsten spist, da vi kom derhen, men vi fik da lidt.
Klokken nærmede sig nu 17 og vi kørte op til Anker og Astrid, hvor vi startede med en forfriskning efterfulgt af et tiltrængt bad.
Om aftenen deltog vi et arrangement med den lokale cykelklub.
De skulle snakke om, hvordan deres cykelløb var gået (En forårsdag i Thy) og derefter fik jeg lov til at fortælle lidt om, hvad vi havde gang i.
Der blev serveret højt belagt smørrebrød, og det blev en særdeles rar og hyggelig aften, som vi var meget glade for at have fået lov til at være med til.
Vi sludrede lidt med Anker og Astrid, inden vi gik til ro.
Vi fik lige en dejlig nyhed til sidst. Anker og Astrid kunne oplyse, at vejrudsigten for den følgende dag lød på regn det meste af tiden.
Det er der jo så ikke noget at gøre ved.
 
P.s. Jeg håber, at læserne undskylder de tekniske problemer, der af og til opstår.
Denne dagbog er f. eks skrevet på en computer uden Word, og de breve der sendes fra mit normale program forvanskes i Klaus' computer.
Så det er heller ikke nemt for ham.
Netop nu er vi "strandet" i Ydby 34 km nord for Struer.
Vi har foreløbig haft 10 timer med regn, og det ser ud til at det fortsætter.
Det var min plan at sende billeder til Klaus fra Struer, men det blev skyllet væk.
Men humøret fejler ikke noget.
Ydby er en sød lille by, men der er altså ikke meget at tage sig til. Forretningslivet indskrænker sig til en enkelt købmandsforretning og nattelivet har vi valgt at se bort fra.
Dagens motto: "Hvis det regner, bliver man våd"
Skrevet i Vandmandens tegn

Dag 7 tirsdag den 1. juli 2003
Thisted til Ydby ( ikke Lemvig ) 48 km
Total 436 km
Til de fleste tider er man glad og lykkelig, når tingene går efter planen.
Men ikke altid.
Vi var f. eks. ikke særlig glade for, at Anker og Astrids forudsigelser om vejret viste sig at holde stik. De havde bebudet, at der ville komme regn, og det kom til at passe. Lige meget hvilken radiokanal, vi kastede os over, fik vi samme nedslående melding: Regn.
Og da vi sad omkring morgenbordet og kastede et blik ud, kunne vi se, at der var noget om det. Det væltede ned.
Anker og Astrid skulle på arbejde, så efter morgenmaden pakkede vi vores grej og vandrede ned i byen. Her mødte vi til vores store overraskelse Anker, der havde glemt at tage et billede af os. Efter at den alvorlige misforståelse var rettet, begav vi os hen til jernbanestationen, hvor vi forberedte os på et længere ophold.
Hvis jeg havde været alene, ville jeg nok vare dampet af meget tidligere, men i dette tilfælde tog jeg det lidt mere roligt.
Mens vi ventede, kom 2 svenskere på vores egen alder ind i ventesalen til os. De lignede druknede mus, men de fortalte os, at de var meget mere kede af den voldsomme modvind. De var på vej til at stoppe showet for denne dag, men der var ingen busser eller tog, der kunne skaffe dem videre. Jeg gav dem et par gode råd om, hvordan de kunne komme videre ud af Thisted.
Vi tilbragte hele tre timer i ventesalen, inden det begyndte at stilne af.
Vi besluttede at starte lidt efter kl. 11, og vi havde fred de første 16 km. Så brød det løs igen.
Først lidt småregn, og lidt senere meget voldsom regn. Det blev mere og mere svært at finde vej, fordi mit kort blev mere og mere ødelagt, hver gang det kom frem. Vi kørte fra landsby til landsby, indtil vi i Hurup gik på turistkontoret for at høre, hvad de havde af overnatningstilbud i området.
Det var i øvrigt nemt at finde Hurup, for i Bedsted mødte vi en mand med en kasse øl på en knallert, og en hel masse øl i maven. Det var meget vigtigt for ham, at vi fandt den rigtige vej, så han forklarede os det ca. 10 gange, inden han var sikker på, at vi var med.
Turistkontoret kunne tilbyde overnatning på Missionshotellet og så en Bed and Breakfast i Ydby 8 km længere ude af vores rute. Vi valgte B & B.
Det viste sig at være en meget gammel bondegård. Den var ualmindelig flot.
Vores værelse var udstyret i rimelighed, og vi var nu klar over at vi ikke denne nat skulle plages med støj fra TV eller radio, ligesom der heller ikke blev nævnt noget om room service.
Vi aflagde et besøg hos den nærliggende købmand, og da det var klaret, manglede vi kun at besøge kirkegården, før vi havde styr på alle attraktionerne.
Men egentlig sker der ikke noget ved, at man en gang imellem kommer helt ned i "nul". I dette tilfælde havde vi absolut intet at foretage os, se vi var nødt til at slappe af. Så det gjorde vi.
Det skal ikke vare nogen hemmelighed at jeg lidt føler det, som om jeg er fanget i en fælde i sådanne situationer.
Vi snakkede kort med bondekonen, der påstod, at vi kunne få morgenmad, når det passede os. Vi bestemte, at det skulle være mellem 7 og 8.
Vi gik tidligt til ro, se vi mente nok, vi kunne blive rigtig udhvilede.
Der bliver lavet lidt om på den planlagte rute p.g.a.. det hidsige vejr. Således er Lemvig ikke længere med på ruten. I stedet går det nok videre mod Holstebro i morgen.
Hvis vi er tørre, når vi kommer dertil, vil vi være på en campingplads, og hvis vi er drivvåde, bliver det noget andet.
Selvom der i går var et decideret møgvejr, var Frans ved godt mod. Han fik tørret sine sko på radiatoren, selv om han ikke troede, det kunne lade sig gøre.
Der blev sat 48 km på kontoen, og det er da helt klart bedre end ingenting.
Holger C. Andersen

Dag 8 onsdag den 2. juli 2003
Ydby ( ikke Lemvig ) til Holstebro ( ikke Roslev ) 63 km
Total 499 km
Der kom den gode bondekone ud i nogle problemer.
Hun havde sagt, at vi kunne få morgenmad mellem 7 og 8, så vi stod naturligvis og trippede klokken 7. Hun havde imidlertid glemt, at den lokale købmand, som blev omtalt i går, ikke åbnede før 7.30. Men kan man vente længe nok, kan man blive konge af Sverige, så vi fik da et rundstykke til sidst.
Inkl.. morgenmad kostede hele eventyret 300 kr., og det er vel rimeligt nok, selv om antallet af stjerner på "hotellet" ikke vil være vildt imponerende.
Vi lagde fra land i et herlig vejr, selvom det så ud til, at det kunne udvikle sig til hvad som helst.
Vi kørte over Thyholm, der er et utroligt smukt og attraktivt område.
Vi kan anbefale et besøg her.
Ved Oddesund holdt vi en lille pause for at skifte en slange i Frans' baghjul og for at aflægge et besøg på det bunkermuseum, der ligger lige ved broen.
Frans er meget interesseret i disse bunkers, som vi har set se mange af langs kysten. Han vil bl. a. godt have at vide, hvorfor de ikke bliver fjernet. Og det er da et godt spørgsmål.
Vi invaderede Struer, hvor vi igen hjemsøgte en bagerforretning. Det er lige så Frans hopper af fryd, når han ser kringlen over forretningen.
I gågaden mødte vi en ungt tysk par med 3 meget små børn. De var fra Bayern, men de havde taget toget til Flensborg, og nu var de på vej rundt i Danmark på cykel. Det var godt nok en voldsom opgave med så små børn, og vi ville nok ikke have gjort det.
Vi fik en lang god snak med dem og tog de billeder, som man nu engang tager, når man er med i klubben af langturscyklister.
Så begyndte det at regne igen.
Meget!
Heldigvis var vi lige ved biblioteket, som dermed fik fornøjelsen af vores besøg. Der var sandelig også en e-mail til Frans. Det passede ham. Mens vi var på biblioteket brød et gigantisk tordenvejr løs, og der var en syndflod af vand i gaderne udenfor biblioteket.
Vi stod med næsen trykket flad mod ruden og glædede os over, at vi ikke var blevet overasket af uvejret et sted ude i samfundet.
Man har da lov til at være heldig en gang imellem.
Jeg fik klaret alle vigtige forretninger i Struer: Ringet til familien, sendt e-mail og post. Og så var det holdt op med at regne, da vi kørte ud af byen.
Jeg valgte den hurtige men kedelige og støjende vej Hovedvej 11, der går direkte fra Struer til Holstebro. Der er cykelsti hele vejen.
Vi kom tørskoede til centrum, og jeg begyndte at spørge om vej til en campingplads. Det skulle vise sig at være en anelse kompliceret. Der var almindelig enighed om, at den hed Mejdal Camping, og at den lå ovre på den anden side af byen. Derimod var der noget forskellig opfattelse af, hvordan vi kom dertil.
Vi futtede lidt rundt, inden det omsider lykkedes os at finde stedet. Det kan bl. a. oplyses, at vi var flere kilometer ude af en markvej inden vi nåede i mål.
Nu begyndte det at buldre og brage om ørerne på os, og vi fik rigtig travlt med at sætte teltene op. Vi nåede det netop lige netop inden uvejret brød løs. Derefter fik vi tid til at kigge os omkring på pladsen, der viste sig at være yderst tilfredsstillende.
Jeg kunne ikke klare en aften mere i isolation, så jeg foreslog, at vi tog bybussen til Holstebro for at tage næring til os. Det foregik heller ikke helt uden problemer. Regnen væltede ned, og den afgang vi ventede på, fandtes ikke mere. Men hen ved 18 tiden steg vi endelig på en bus, hvor chaufføren glad fortalte os, at det var dagens sidste afgang. Heraf kan man så udlede, at billøse mennesker i Mejdal er afskåret fra civilisationen i aftentimerne.
De kan selvfølgelig tage cyklerne frem, men det er træls i aftentimerne, skulle vi hilse og sige.
Vi daskede lidt rundt i gågaderne, der stort set var mennesketomme i det ubehagelige vejr, men til sidst fandt vi da et sted, hvor vi fik et par baguettes.
Vi blev noget svimle, da vi så priserne i menukortet, men da vi havde svælget lidt, gik det da igen. Midt under måltidet blev jeg ringet op af Radio Midt Vest, der gerne ville have mig i studiet den følgende morgen. De ville først have mig til at cykle derind, men da jeg mumlede lidt om det ustadige vejr, fandt vi ud af, at der skulle bestilles en taxi på licensbetalernes regning. Og så havde vi en aftale.
Efter middagen måtte vi tage konsekvensen af den manglende busdrift til Mejdal. Vi bestilte en taxi. Eller rettere sagt, det klarede de i Føtex. Det var ret smart. Man skulle bare henvende sig i deres kundeservice, så klarede de det lille problem. Og den flinke dame behøvede slet ikke at sige noget - - Vi har en kode, forklarede hun.
Og to minutter efter holdt vognen for døren. Samtidig kunne jeg så bestille en vogn til den følgende morgen kl. 7.10. Jeg var tilsagt til at møde på stationen kl. 7.30.
Det er rigtig noget, der passer mig. Tilbage på campingpladsen kunne vi kun undre os over, hvor al den regn kom fra. Det blev ved og ved og ved.
Vi faldt til ro i TV-Stuen med kort, dagbøger og en forfriskning.
Der var et plastiktag, som regnen trommede festligt på.
Det var bare så hyggeligt.
Da der ikke var flere chips gik vi i seng.


Dag 9 torsdag den 3. juli
Holstebro ( ikke Roslev ) til DaubjerG.
 53 km Total 552 km.

Denne morgen var der room service til ekspeditionens største telt, der har fået nummeret 55.
Der var mærkelig nok tørvejr, da jeg vågnede ret tidligt, så jeg hjemsøgte en nærliggende Statoil tankstation, hvor jeg investerede i 2 små cacaomælk og 2 rundstykker. Det var så vores morgenmad.

Vi pakkede det hele sammen og stod klar kl. 7.10, da vores taxi rullede ind foran campingpladsen.
Vi kunne ikke finde op til det sted, de sendte fra, så chaufføren ringede op for at bede en eller anden hente os. Først fik vi en kop kaffe, men i løbet af 10 minutter kom jeg på og fik lov til at berette om projektet i ca. 5 minutter. Det er faktisk lang tid. Vi tog nogle billeder af redaktionen, inden vi - igen i taxi - vendte tilbage til campingpladsen.

Her var alt jo klar til afgang, så vi satte straks kursen mod Tvis og Hodsager til Feldborg, hvor vi kiggede lidt på folkelivet.

Der var måske ikke så megen fest i gaden, men man skal ikke undervurdere landsbylivets fortræffeligheder. Den har sit eget stille liv.

Vejret var pænt, og vi kørte gennem særdeles smukke og frodige landskaber. Gang på gang måtte vi stoppe op, fordi Frans havde opdaget en detalje, som måtte foreviges.

Efter Feldborg havde vi dagens eneste ophold på en trafikeret vej. Men der var vi kun 2 km, inden vi igen kunne nyde naturen.

Mod Grønhøj kørte vi gennem det karakteristiske hedelandskab, men så var det, at det begyndte at regne. Vi havde fået lov til at overnatte hos Jan Fischer, der bor ved Daugbjerg, og det viste sig, at han  var kørt ud for at finde os, Han havde tilmed været på campingpladsen, men da var vi væk. Vi fandt Jans hus, der ligger helt vidunderligt langt ude på landet. For at kommer dertil skal man køre på en bakket og snoet lille vej, lige netop sådan en, som jeg er så begejstret for. Vi var der 10 min før Jan, og da var vi allerede begyndt at tage vore våde tøj af. Det er ikke slemt at køre i vådt tøj, men det er slet ikke godt at stå stille i det.

Vi fik et bad og fyldte Jans vaskemaskine, og så var der dømt fyraften. Resten af dagen gik med hyggelig snak og en biltur i omegnen. Jan tog os med til Mønsted kalkgruber, der er ganske imponerende. Vi gik gennem de lange gange, hvor der konstant er 8 grader, og vi sluttede af med at overvære et multi-medie-show.

På vej derfra gik vi gennem stedets souvenir-forretning, og det oplevede vi som noget af et antiklimaks. Der var så meget juks der, som absolut ikke havde noget med stedet at gøre. Vi måtte undre os over, at man f. eks kunne købe udskårne giraffer og hvalrosser samt dinosaurer af klæbrig gummi.

"Out of place", var Frans' kommentar, og Jan og jeg var enige. Hvorfor skal man ødelægge det gode indtryk, man har af gruberne ved at fylde sådan noget skrammel på hylderne.

Jan tog os også med til en gammel stor lade ved Hald Hovedgaard. Han havde selv medvirket ved istandsættelsen af denne lade. Vi besøgte også de smukke Dollerup Bakker. Alt dette foregik naturligvis i silende regn.  

Jan fortalte os, at han oprindelig blev uddannet som kok, og det kan oplyses, at kokkeuddannelsen ikke fejler noget.

I løbet af eftermiddagen fik vi besøg af en ualmindelig rar journalist og hans travle fotograf-kollega fra Skive Folkeblad. Han fik en forklaring på, hvad der gik for sig.

Han sagde, at han syntes, det lød spændende og at han glædede sig til at komme hjem og skrive artiklen. Det lyder jo lovende. Vi glæder os også.

Jan kører mountain bike, og han er i gang med forberedelserne til en tur til Colorado USA. Han har tidligere kørt i Utah, USA, og vi fik lov til at se hans smukke billeder fra turen.

Det blev sengetid, og Frans skulle sove på en Futon-seng, mens jeg skulle sove på den største luftmadras, jeg nogensinde havde set. Jeg tilbød naturligvis at pumpe den op med munden, men da jeg så, hvor lang tid Jan brugte for at fylde den med en kompressor, er jeg glad for, at jeg slap.
Da vi gik til ro, regnede det stadig, og vi regnede ud, at det på det tidspunkt havde regnet 12 timer i træk. Det er da egentlig ret meget. Det blev til endnu en god og begivenhedsrig dag uden uheld af nogen art, og det med regnen er altså bare en detalje,